Home  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΖητήματα Eπικοινωνίας - ΤΕΥΧΟΣ 20-21

Τα Ζητήματα Επικοινωνίας κυκλοφορούν το νέο τους διπλό τεύχος και είναι αφιερωμένο στις εκλογές που έλαβαν χώρα το 2015, καθώς και στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, όπως καταγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή, και τους τρόπους με τους οποίους τη βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Η Ορσαλία Κασσαβέτη και ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος τους αναλύουν και συγκρίνουν τις τηλεοπτικές πολιτικές διαφημίσεις των «μονομάχων» των εκλογικών αναμετρήσεων του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Η Μαρία Ξενοφώντος και η Ιουλία Ντάγκα αναλύουν τα μηνύματα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις εκλογές του Ιανουαρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αχιλλέας Καραδημητρίου και η Ηλιάνα Γιαννούλη διερευνούν την τηλεοπτική κάλυψη των προεκλογικών εκστρατειών στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι Αθανάσιος Ν. Σαμαράς, Κυριάκος Κολοβός και Νίκη Παπαγιάννη εστιάζονται στις επικοινωνιακές στρατηγικές αποδόμησης του ήθους χρησιμοποιώντας τον κοινοβουλευτικό λόγο και συζήτηση με αφορμή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η Ρόη Παναγιωτοπούλου ασχολείται με τις αφηγήσεις των προεκλογικών εκστρατειών των εκλογών του 2012 και του 2015 που υιοθετήθηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Μπετίνα Ντάβου εστιάζει στο συναισθηματικό κλίμα που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση την τελευταία εξαετία. Οι Στέλιος Παπαθανασόπουλος και Αχιλλέας Καραδημητρίου καταγράφουν τη στάση οκτώ έγκριτων εφημερίδων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) απέναντι στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας από το 2010.
Επίσης στο ίδιο τεύχος, οι Διονύσης Πάνος και Στέλλα Θεοχάρους εξετάζουν το δίλημμα της δημοσίευσης ή μη ακραίων εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης, όπως στην περίπτωση των οπτικών παραγωγών του ISIS. Οι Κοσμάς Παναγιωτίδης και Ανδρέας Βέγλης εστιάζουν στην παρουσίαση και την ανάλυση εφαρμογών και εργαλείων σημασιολογικής τεχνολογίας που είναι πλέον απαραίτητα για το σύγχρονο δημοσιογράφο.
Τέλος, ο Ευάγγελος Λιότζης εξετάζει τη συζήτηση σε σχέση με τις επιδράσεις που ασκούνται από την κατανάλωση πορνογραφικού περιεχομένου.
Στις σελίδες ενημέρωσης αναφέρονται ως συνήθως οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κι ακολουθούν οι βιβλιοκρισίες.
«Ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και επιδράσεις στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά»

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην έκτη εκδήλωσή μας, με θέμα:

«Ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και επιδράσεις στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά»

Η ανθρώπινη –και ανθρωπιστική- διάσταση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει ελάχιστα μελετηθεί συστηματικά και ακόμη λιγότερο έχει προβληθεί από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως σε οικονομικούς δείκτες και αριθμούς αποσιωπώντας τις επιπτώσεις και τον ανθρώπινο πόνο που γεννά η κρίση, ή παρουσιάζουν δραματοποιημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, εκτρέποντας την προσοχή του κοινού από τα κοινωνικά προβλήματα. Στην ημερίδα θα συζητηθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης και τα επακόλουθά τους στις στάσεις και την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά, μέσα από μια διεπιστημονική οπτική που αξιοποιεί στοιχεία και θεωρίες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης. Οι εισηγήσεις βασίζονται σε ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επιστημονική εποπτεία των δύο συντονιστών, το οποίο διερευνά (α) την υποσυνείδητη επίδραση της συναισθηματικού κλίματος που καλλιεργούν εικόνες της κρίσης από την καθημερινή ζωή στην αίσθηση πολιτικής επάρκειας και αισιοδοξίας που νιώθουν οι πολίτες, (β) τα συναισθήματα που γεννά η κρίση και τους τρόπους με τους οποίους συμβάλουν στην κινητοποίηση ή την αδρανοποίηση των πολιτών και (γ) τις μορφές με τις οποίες τα μέσα ενημέρωσης ως μορφή ηγεμονικού λόγου συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κοινωνικού συναισθηματικού κλίματος και του πλαισίου εντός του οποίου αναπτύσσεται η ατομική και κοινωνική δράση.

Για το θέμα συζητούν οι:
Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Συναισθήματα, κίνητρα και πολιτική συμπεριφορά

Σταμάτης Πουλακιδάκος, Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Λίλα Μάστορα*, Υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Ο ρόλος των μέσων επικοινωνίας στην ανάδειξη ή αποσιώπηση της ανθρωπιστικής πλευράς της οικονομικής κρίσης

Ανθή Σιδηροπούλου*, Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Αντώνης Αρμενάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Μη συνειδητές επιδράσεις των εικόνων της κρίσης στην αισιοδοξία και την αίσθηση πολιτικής επάρκειας

Ιωάννα Τσούτση*, Κλινική Ψυχολόγος-Ερευνήτρια
Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Ποιοτική διερεύνηση του συναισθηματικού βιώματος της κρίσης

*Ερευνήτριες, Εργαστήριο Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού (ΕΨΕΕΣ), ΕΚΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Καθηγητής κ. Νίκος Δεμερτζής και η Καθηγήτρια κ. Μπετίνα Ντάβου του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 12 Μαΐου 2015, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1574009266201293/


Η σύγκλιση των ΜΜΕ, της διαφήμισης και της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην πέμπτη εκδήλωσή μας, με θέμα:
«Η σύγκλιση των ΜΜΕ, της διαφήμισης και της κατανάλωσης στην Ελλάδα»

Το κεντρικό θέμα της σημερινής ημερίδας είναι η σταδιακή σύγκλιση των ΜΜΕ, της διαφήμισης και της κατανάλωσης ήδη από τη δεκαετία του 1960 ως τις μέρες μας, όπου οι έννοιες αυτές έχουν καταστεί ένα αμάλγαμα.
Ειδικότερα, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, γίνονται ολοένα και περισσότερο εμφανείς οι διαδικασίες ενός ψευδεπίγραφου «εκσυγχρονισμού», και διευρύνεται η κοινωνική βάση μιας επισφαλούς (όπως αποδείχθηκε αργότερα) καταναλωτικής ευμάρειας, καθώς και η έξαρση της εξατομίκευσης, σε συνδυασμό με αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε κοινωνικό ηδονισμό.
Αυτά οδηγούν σε μια έντονη ατομικιστική οικειοποίηση και την ταυτόχρονη σταδιακή απαξίωση κάθε σχεδόν έννοιας του δημοσίου, στην πρωτοφανή διεύρυνση της κατανάλωσης και στην παραμέληση της παραγωγής, ακολουθούμενη από την συνδυαστική παρουσία ενός ηδονισμού, μιας εντονότερης ενασχόλησης με όψεις του φαινομένου του λαϊκισμού αλλά και την επικράτηση σειράς τεχνολογικών νεωτερισμών σαν συνέπεια του οιονεί «εκσυγχρονισμού».

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ κ. Μανώλης Χαιρετάκης. Την παρουσίαση διαφόρων όψεων αυτού του διαρκώς εξελισσόμενου φαινομένου θα παρουσιάσουν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΕΜΜΕ/ΕΚΠΑ και μετά θα ακολουθήσει εισήγηση του Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ κ. Δημήτρη Χαραλάμπη.
Το ακροατήριο θα συμμετέχει με σχετικές ερωτήσεις μετά την ομιλία του κ. Χαραλάμπη.

Οι φοιτήτριες και φοιτητές που θα παρουσιάσουν το έργο τους είναι:
Σωτηροπούλου Δανάη
Γαργαροπούλου Ρηναλία
Αποστολοπούλου Ναταλία
Μανέλη Ραφαέλα
Lucille Henry (Erasmus)
Λαζαρίδης Χρήστος
Αλαγάς Ραφαήλ-Κωνσταντίνος

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/881899501856580/ Νέο παράθυρο
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ:210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr


Συμμετοχή πολιτών: Σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας [Σάββατο 21 Μαρτίου 2015]

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ:
Σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας Διεθνής Συνάντηση
21 Μαρτίου 2015 | 10.00 18.00 | Ιωνικό Κέντρο | Λυσίου 11, Πλάκα

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες; Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής διακυβέρνησης;

Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Δίνουν τη δυνατότητα σε κοινωνικές συλλογικότητες να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.

Σκοπός της Διεθνούς Συνάντησης είναι η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η από κοινού διερεύνηση ενός θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβαση της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.

Ομιλητές
Με έναυσμα τα εγχειρήματα ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ Νέο παράθυρο και ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 Νέο παράθυρο που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Πολιτιικής Καινοτομίας, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των: Margret Tryggvadottir, μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης των πολιτών της Ισλανδίας, Etienne Chouard, καθηγητή Νομικής και ιδρυτή του κινήματος “Plan C” στη Γαλλία, Daniel Reagan, εκπρόσωπο του έργου “Crowdsourcing the UK’s Constitution” του London School of Economics, Airan Berg, Εκτελεστικό Διευθυντή της Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Lecce 2021, Alia Mossalan αιγύπτια ακτιβίστρια και πολιτική επιστήμων, Βjarni Jonsson, Σύμβουλο Συστημικής Αλλαγής, Αναστασία Στρατηγέα, Αναπλ.Καθ. στο ΕΜΠ, Δημήτρη Γκούσκο Επίκ. Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, Δημήτρη Χάριτο, Επίκ.Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών και Γιώργο Αναστασόπουλο, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και ιδρυτικό μέλος Occupy Wall Street Occupy Athens.

Είσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής Νέο παράθυρο.

Διοργάνωση
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis Νέο παράθυρο, Place Identity Νέο παράθυρο και Scify Νέο παράθυρο. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νέο παράθυρο, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» Νέο παράθυρο, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τη θεωρία στην πράξη Την Κυριακή 22 Μαρτίου 59μμ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πολιτών “Σύνταγμα 2.0” Νέο παράθυρο στη Νέα Σμύρνη, παρουσία των διεθνών προσκεκλημένων. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.syntagma.politeia2.org Νέο παράθυρο.

Πληροφορίες www.politeia2.org Νέο παράθυρο
Στεφανία Ξυδιά
press@placeidentity.gr
+30 6934438748


Εκπαίδευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τέταρτη εκδήλωσή μας, με θέμα:
«Εκπαίδευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας»
που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση».

Για το θέμα συζητούν οι:

Stephen Kline
Καθηγητής στη Σχολή Επικοινωνίας στο Simon Fraser University Βανκούβερ, Καναδάς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Μέσων Επικοινωνίας
The Challenge of Media Education in the Digital Age

Μπετίνα Ντάβου
Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Ανθή Σιδηροπούλου
Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Έφηβοι και Διαδίκτυο: Εθισμός ή ψυχικές περιπλανήσεις;

Χαράλαμπος Πατρικάκης
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικής, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΤΕΙ Πειραιά
Συνδυάζοντας τον φυσικό με τον ηλεκτρονικό κόσμο: Το κυνήγι του θησαυρού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πράξη και εφαρμογές της οπτικοακουστικής παιδείας

Την συζήτηση θα συντονίσει η κα Ευαγγελία Κούρτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και ώρα 16:00. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο Διευθυντής του ΕΠΙ Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας
Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης

Η Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευαγγελία Κούρτη


Facebook event: https://www.facebook.com/events/639752372824558 Νέο παράθυρο

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ:210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr


Τραύμα και βία: προσωπικές και κοινωνικές διαστάσεις

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τρίτη εκδήλωσή μας, με θέμα:

«Τραύμα και βία: προσωπικές και κοινωνικές διαστάσεις»

“Κάθε ύπαρξη γνωρίζει την ημέρα του πρωταρχικού τραύματός της, η οποία χωρίζει τη ζωή της σ’ ένα πριν και σ’ ένα μετά... Και της οποίας, η έστω και φευγαλέα ανάμνηση αρκεί για να την καθηλώσει σ’ έναν ά-λογο, ζωώδη και αθεράπευτο τρόμο”
Αμελί Νοτόμπ, Φόβος και Τρόμος

Τις τελευταίες δεκαετίες η έννοια του τραύματος έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή μας γλώσσα για να περιγράψουμε γεγονότα που με βία διέρρηξαν τον εσωτερικό μας κόσμο και μας οδήγησαν σε αναζητήσεις νέων νοηματοδοτήσεων του εαυτού, σημαδεύοντας παλαιότερες γενιές και επηρεάζοντας τα προσωπικά αφηγήματα των νεοτέρων.

Το τραύμα, ως απόρροια σύγχρονων εθνικών, θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων, είτε βιώνεται άμεσα, προσωπικά, είτε έμμεσα - διαγενεακά, συλλογικά, πολιτισμικά, γίνεται το σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο οργανώνεται η ταυτότητα και η μνήμη.

Το εύρος και το βάθος της έννοιας του τραύματος έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας διεπιστημονικής συζήτησης ανάμεσα σε πεδία, όπως της ψυχιατρικής, της κοινωνικής ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, που αφορά τον συνεχή επαναπροσδιορισμό της έννοιάς του σε ατομικό, ομαδικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Για την έννοια του ψυχικού, συλλογικού, και πολιτισμικού τραύματος συζητούν οι:

- Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής
Ψυχικό Τραύμα: Μηχανισμοί και Εκβάσεις

- Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής στο Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ και Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ. Σ. του Ε.Κ.Κ.Ε
Παραλλαγές πολιτισμικού τραύματος

- Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Επίκ. Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Κρατικές – ρεπουμπλικανικές «θεραπείες». Εκτιμήσεις για τη τραυματική Γαλλία μετά το ‘CharlieHebdo'.

- Λίλα Μάστορα, Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Η αλληλεπίδραση του πολιτισμικού και ατομικού τραύματος στο πλαίσιο της Ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Αθηνά Μαρούδα – Χατζούλη, Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1399909943646701 Νέο παράθυρο

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ:210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr


Η ευρωπαϊκή κρίση και οι προοπτικές υπό την σκιά της παγκόσμιας ασυμμετρίας

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην δεύτερη εκδήλωσή μας, με θέμα:
«Η ευρωπαϊκή κρίση και οι προοπτικές υπό την σκιά της παγκόσμιας ασυμμετρίας»

Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και η οικονομική κρίση: θεσμικές και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες. Το δόγμα της λιτότητας, η «γερμανική Ευρώπη» και οι προοπτικές της νομισματικής ενοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του πολυπολικού κόσμου της διεθνούς ασυμμετρίας. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις μετά την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Τα δημοκρατικά ελλείμματα της ενωμένης Ευρώπης. Μπορεί ο πιο «αδύναμος κρίκος» της Ένωσης να αποτελέσει την αρχή της υπέρβασης του ισχύοντος κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού παραδείγματος και υπό ποιες προϋποθέσεις; Η θέση της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε. και στην Ε.Ε. μετά τις εκλογές.

Ομιλητές:

Νικόλας Βουλέλης
Δημοσιογράφος, Διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών

Νίκος Θεοχαράκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μανώλης Χαιρετάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Διαφημιστικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Χαραλάμπης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Δρακόπουλος», ώρα 6:00 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1409737075990481

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ:210 3689413, rtsitsop@media.uoa.grΔημοσιογραφία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για 10η χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην πρώτη εκδήλωσή μας, με θέμα:
«Δημοσιογραφία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
Τα νέα μέσα και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν σταδιακά κομβικό ρόλο στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Αποτελούν διαρκώς σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης, καθώς πρόσωπα και οργανισμοί από την σφαίρα της οικονομίας, της πολιτικής, των κρατικών υπηρεσιών, των κοινωνικών οργανώσεων κ.λπ. τα αξιοποιούν για να διαδώσουν τα μηνύματά τους, να θέσουν τα θέματα που τους αφορούν στην ατζέντα της επικαιρότητας, να γνωστοποιήσουν την αντίληψή τους γι’ αυτά και να πετύχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη αποκτήσει κομβικό ρόλο στη διακίνηση των ειδήσεων στο διαδίκτυο, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων τα χρησιμοποιεί για να μάθει τις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τους χρήστες με τους οποίους είναι συνδεδεμένα. Οι εν λόγω τάσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε σχέση με τα κοινωνικά κινήματα που έχουν συγκλονίσει διάφορες χώρες κατά τα τελευταία έτη, στα γεγονότα της Μ. Ανατολής σήμερα, αλλά και σε πλήθος άλλων καλλιτεχνικών, αθλητικών κ.ά. γεγονότων ή φυσικών καταστροφών. Με γνώμονα αυτά, στην εκδήλωση θα καταβληθεί προσπάθεια να ανιχνευθεί η σημασία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας τόσο για τον ίδιο τον δημοσιογραφικό λόγο όσο και για την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία.

Ομιλητές:

Βασίλης Βασιλόπουλος
Teaching Fellow και Διδάσκων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Quality Journalism and New Technologies for Quality Assurance Systems Ethics, Guidelines & Media Standards
Κινδυνεύει η Δημοσιογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η πληροφορία είναι πρώτη ύλη ή τελικό προϊόν στη δημοσιογραφία των πολιτών;

Στέλιος Κούλογλου
Δημοσιογράφος
Social media, τζιχάντ και δημοσιογραφία

Νίκος Ξυδάκης
Δημοσιογράφος, Τεχνοκριτικός
Η δημοσιογραφική γραφή είναι ένα συνεχές: από τη λογοτεχνία έως το twitter

Νικόλας Μπαρδάκης
Project Portfolio – R&D Director στην DPG Digital Media, Business Development, R&D Director στην Hangover Media
#Νew.Media; Όντως;

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Πλειός, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ. και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/775607232476316

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ:210 3689413, rtsitsop@media.uoa.grΖητήματα Επικοινωνίας 10 - Κύκλος Διαλέξεων 2014-2015

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 18:00
Δημοσιογραφία και μέσα κοινωνικά δικτύωσης

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, ώρα 18:00
Η ευρωπαϊκή κρίση και οι προοπτικές υπό την σκιά της παγκόσμιαες ασυμμετρίας

Τρίτη 17 Φεβρουάριου 2015, ώρα 18:00
Τραύμα και βία. Προσωπικές και κοινωνικές διαστάσεις

Τρίτη 16 Μαρτίου 2015, ώρα 18:00
Ατομικές και συλλογικές αφηγηματικές πρακτικές

Τρίτη 28 Απριλίου 2015, ώρα 18:00
Η σύγκλιση των MME, της διαφήμισης και της κατανάλωσής στην Ελλάδα

Τρίτη 12 Μαΐου 2015, ώρα 18:00
Ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και επιδράσεις στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, ώρα 18:00
Ηλεκτρονική παρενόχληση (cyber- bullying): πραγματικές και μιντιακές διαστάσεις του προβλήματος


ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ


» Διαβάστε περιλήψεις των άρθρων

Έκδοση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου
Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας
,
Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σταδίου 5, 105 62 Αθήνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ
ΜΠΕΤΙΝΑ ΝΤΑΒΟΥ
ΡΟΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
Ρούλα Λάββα-Τσιτσοπούλου

© Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ:
EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH A.E.
Zαλόγγου 11, 106 78 Aθήνα
Τηλ. 210-330.12.08 – 210-330.13.27 FAX: 210-384.24.31
e-mail: info@kastaniotis.com

www.kastaniotis.com

ISSN 1790-0824
ΤΙΜΗ ΤΕΥΧΟΥΣ: 15,00 ευρώ

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας
Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σταδίου 5 • 105 62 Αθήνα • Tηλ: (0030) 210 3689413 • E-mail: rtsitsop@media.uoa.gr • Ιστοσελίδα: www.media.uoa.gr/institute